Nybörjare

Hur gör man nu? – Att börja med karting

Gokartskolan är slut och man känner att detta vill vi i varje fall pröva på. Hur gör man då? Var börjar man?
Denna skrift ska försöka svara på några av de vanligaste frågorna man ställs inför när man börjar köra gokart. Den försöker inte ge svar på alla frågor, eller att alltid ge de mest kompletta svaren. Den är inte skriven av någon expert med lång erfarenhet, utan av en nybörjare som nyligen stått inför just dessa frågor.

Kartingskola 

Snabbstart
Att komma igång med kartingkarriären efter gokartskolan kan enkelt sammanfattas i följande steg:

   1. Gå med i klubben och skaffa en licens
   2. Skaffa en kart och personlig utrustning
   3. Åk och träna på klubbens träningstillfällen

Detta kan man sedan hålla på med så länge man vill. Det är inte nödvändigt att börja tävla direkt (om man nu inte vill det). I början har man också en hel del att lära, så att ”bara” träna kan vara alldeles lagom.
Denna ”snabbstart” saknar naturligtvis vissa detaljer, som vi ska gå in på nu.

Regler
Oavsett vad man ger sig in i för aktivitet, så har man i början en mängd frågor. Många av svaren hittar man i de regler som gäller.

 

Svenska Bilsportförbundet, SBF, är riksorganisationen som har hand om karting, och på deras hemsida – www.sbf.se – kan man hitta de regler som gäller för karting. Att ta en titt på reglerna som gäller och känna till dom är aldrig fel (och de som specifikt gäller karting är inte fler än att det går ganska fort att läsa igenom). Så ett besök där rekommenderas. Har du inte tillång till dator/Internet kan du alltid få tillgång till reglerna via klubben.

Licens
För att få köra kart måste man ha en licens. I gokartskolan ingår det att man går igenom det teoretiska prov som krävs för att få en licens. Det genomförda provet skickar klubben in till SBF (Svenska Bilsportförbundet) och strax efter att du betalt din medlemsavgift får du ett inbetalningskort från SBF för licensen (avgiften idag är någonstans mellan 350:- och 430:- för en debutantlicens). Licensen (kort i normal kreditkorts storlek) kommer sedan på posten och denna ska du sedan alltid ha med dig på träning och tävling.

Utrustning
Tack och lov för gokartskolan – en rimlig summa pengar och ett par gympaskor var allt man behövde. Nu blir det lite mer.
Utöver hyrkart och gokartskolan så finns det egentligen bara ett alternativ om man vill köra gokart – skaffa egna grejer.
Enkelt uttryckt behöver man två saker:

   1. En kart
   2. Personlig utrustning

 

 


 


  


 

Utöver detta behöver man olika verktyg, olja att blanda i bensinen (det är 2-takts motorer i karten) mm. Listan över saker man behöver (eller som kan vara bra att ha) kan göras hur lång som helst. Jag tänker här inte göra en komplett lista, men kontakta gärna ON Racing om du har några frågor.

Som med det mesta, kan man inom karting köpa både nytt och gammalt, båda med sina för- respektive nackdelar. Nytt köper man i butik – direkt eller via postorder. Begagnat hittar man via annons och/eller kontakter. Ett flertal av butikerna har också begagnat, så det kan vara värt att ta en extra titt på deras hemsidor.

Var köper man?
Några alternativ till var man kan hitta utrustning att köpa:

   – Större kartingbutiker – med ”större” menar jag butiker där du kan handla på postorder, både via katalog och via webben.
   – Mindre butiker – dessa ligger oftast i anslutning till en karting bana/klubb. Här är det köpa direkt i butiken som gäller.
   – Klubbhemsidor – de flesta klubbar har annonser på sina hemsidor.
   – Blocket – www.blocket.se – eller andra motsvarande sajter på nätet
   – Idrottsbladet Motorsport – svensk tidning helt ägnad åt motorsport. Också här hittar du annonser, både privatannonser och från butiker.
   – Något av alla de kartingteam som tränar och tävlar i Sverige. Oftast har dessa kartar som är välservade och i bra skick.

Källa: Team 13, Göteborg